כתבו אלינו

*
*
*
*

אקלקטי 8# - בית סקופסקי

שבועי אקלקטי 8# –
מחווה לציון 100 שנה לסגנון האדריכלי האקלקטי של תל אביב.

תזכורת קצרה,
השנה אנו מציינים 100 שנה לראשיתו של סגנון שיצר את הבתים היפים ביותר שידעה תל אביב, בתים שתוכננו בסגנון האקלקטי.
לפני מספר שבועות השקנו את הפינה "שבועי אקלקטי", בה אנו מציגים כול פעם מבנה אחד בן התקופה הזו, ומספרים לכם את סיפורו.
עד היום נגענו בבית ביאליק, בית הפגודה, בית השגרירות הרוסית, בית ספר אחד העם, בית מלון גינוסר, בית קצמן / בית בנק הספנות והוטל מונטיפיורי – שבעה אייקונים תל אביביים.
השבוע אייקון תל אביבי נוסף – אחד שיכול ללמד כי ברווזון מכוער שהופך לברבור אינו רק סיפור אלא יכול להתקיים גם בעולם האמיתי – בית סקופסקי מרחוב (מדרחוב) נחלת בנימין 5, המוכר גם בשמו הנוסף בית ברכט.

בית סקופסקי:
אז מדוע קראנו לבניין הזה הברווזון המכוער? ההסבר בהמשך, והדרך לשם מרתקת.
תהיו איתי,
בראשיתו הוא לא היה מכוער כלל, למעשה נהפוך הוא. המבנה, שהוקם ברחוב נחלת בנימין 5 בשנת 1921, תוכנן על ידי האדריכל יהושע צבי טבצ'ניק (תבורי) עבור יהודה סקופסקי. סיפורו של האדריכל טבצ'ניק הוא מעניין. הוא עלה לישראל מאודסה באונייה "רוסלאן" בשנת 1919, המייפלאואר של הסלבס היהודים, לצידם של אנשי רוח ואמנים, דוגמת רחל המשוררת, הרקדן ברוך אגדתי, רוזה כהן אימו של יצחק רבין, ועוד רבים. הוא בנה בתל אביב למשך מספר שנים ספורות, בין השנים 1920 ועד 1924, והסגנון שלו דגל בהאדרת הסגנון העברי-הארץ ישראלי. הבתים אותם תכנן קושטו במוטיבים תנ"כיים ומזרחיים, והוא היה חלוק עם אדריכלים אחרים שפעלו בארץ, שהעדיפו מוטיבים סגנוניים זרים. באחד הוויכוחים שלו עם האדריכל יוסף ברלין הוא כתב: "מה יפה יותר? מגן דוד, המנורה, הדקל, התמרים וכדומה? או חלקים של סגנוני עמים זרים?".
המחלוקת של טבצ'ניק הייתה כה קשה עם עמיתיו התל אביביים, ובנוסף הוא גם נכנס לסכסוך עם פועלי הבניין התל אביביים של אותם הימים. בעקבות איומים על חייו החליט טבצ'ניק לעזוב את הארץ בשנת 1925 ועבר להתגורר ולעבוד בניו יורק.
הבניין עצמו כלל עם בנייתו 4 דירות, והמוטיבים היו ארץ ישראליים ותנ"כיים, בהם עיטורים בגג שנעשו בהשראת קרנות המזבח התנ"כי; עמודי תמך בדמותם של יכין ובועז, בהשראת שני עמודי הנחושת שהקים שלמה המלך בפתח בית המקדש הראשון; חלונות ויטראז' צבעוניים; עיטורים בצורת מגן דוד חקוקים בטיח; ושני כדים גדולים שניצבו בחזית הבניין.
בשנת 1926 רכשה את המבנה רוזה וולט, רופאת עיניים ופעילה למען זכויות הנשים בארץ ישראל. בשנת 1933 נמכר הבניין לאחים ישראל וחיים ברכט, בנים למשפחה מפולין שעסקה בייבוא קטיפה מרוסיה. בקומה הראשונה הם ניהלו בית מסחר בקטיפה ובקומה השנייה גרו בני המשפחה – חיים, אשתו מניה, בתם רחל והאח ישראל. עם הפיכתו של הרחוב לציר מסחרי מרכזי בתל אביב יזמו האחים ברכט תוספת של אגף קדמי של חנויות למבנה, ומעליו מרפסת רחבת ידיים, שלמעשה הסתירו כמעט לחלוטין את החזית המקורית של הבניין, ויצרה חציצה בין הבית ובין הרחוב.
עשרות שנים התגוררה ופעלה משפחת ברכט מהבניין הזה עד אשר בשנת 1967 הלך לעולמו חיים ברכט והמשפחה עברה להתגורר בצפון העיר. פה גם מתחיל תהליך ארוך של עשרות שנים בהן התדרדר המבנה, תהליך שראינו גם במקרים הקודמים, אלא שהפעם העובדה שהוא כמעט הוסתר לחלוטין מעין המהלכים ברחוב, רק האיצה את התהליך של הבלאי.
בין השנים 1997 ועד 2007 פעל במקום פאב תל אביבי מוכר "הבלקוני", שפעל בקומה השנייה של החזית המסחרית. ה"בלקוני" החל את דרכו כפאב מוזיקלי עם נטייה לרוק, והפך בהמשך לבית פתוח ליוצרים שהציע ערבי במה פתוחה וחדר חזרות לאמנים, מחוץ לשעות הפעילות. כך לדוגמא, את חגיגות השבע שלו ציין המקום בערב ספיישל בו תקלטו מאור כהן וערן צור. אלא שבשלב הזה היה הבניין כבר בלוי ומרופט, דומה כאילו נגזר עליו להתיישן ולהתרחק יותר ויותר מיופיו המקורי.
אלא שאז קרה הנס, שבעקבותיו הברווזון המכוער הזה ניער מעליו את ההווה שלו ובבת אחת הפך להיות שוב לברבור יפהפה.
בשנת 2012 המבנה עבר פרויקט שימור והחזרה של צורתו לזו המקורית משנות ה-20 של המאה שעברה. על הפרויקט הייתה אחראית אדריכלית השימור ניצה סמוק, ובמסגרת הפרויקט הוסרה החזית המסחרית של המבנה והתגלו על תקרות וקירות הבניין ציורי קיר של נופים, עצים, פרחים ופירות. ציורי קיר אלו נחשבים ייחודיים בנוף התל אביבי, ואלו שנמצאו בשטח הציבורי – דוגמת חדרי המדרגות – אף שומרו.
מי שמסתכל על המבנה הזה היום רואה יופי עילאי, ולא יכול כלל לדמות את המבנה העזוב והבלוי שהיה כאן לפני פחות מעשור. הטרנספורמציה הזו של לקחת בניין מרופט ולהחזיר לו את עטרתו הישנה אינה ברורה מאליה, ולי זה מזכיר את הברווזון המכוער בגרסה התל אביבית שלו. בניין מרשים, ממש עם נשמה יתירה.

קצת לפני סיום,
אם יש מישהו שמתעניין בסגנון הזה של בתים – בתים בעלי אופי חזק – שגורמים לאנשים להתאהב בהם, אנחנו מזמינים אתכם לפינתנו השבועית "שבועי אקלקטי", ואולי גם להספיק ולבקר אותנו עוד החודש כדי לשמוע יותר על הפרויקט החדש שלנו בEwave Nadlan המצוי כמה מטרים בלבד משם - ברח' מונטיפיורי 22.
כי בית זה לא רק למגורים, בית זה גם לנשמה.


לקריאת פוסט הפייסבוק לחץ כאן 

Whatsapp