כתבו אלינו

*
*
*
*

אקלקטי 5# - בית מלון גינוסר

שבועי אקלקטי 5#  -
מחווה לציון 100 שנה לסגנון האדריכלי האקלקטי של תל אביב

תזכורת קטנה,
השנה אנו מציינים 100 שנה לראשיתו של סגנון שיצר את הבתים היפים ביותר שידעה תל אביב, בתים שתוכננו בסגנון האקלקטי. אנחנו ב Ewave Nadlan התחברנו לז'אנר הזה דרך השיווק של הפרויקט ברחוב מונטיפיורי 22, מבנה אקלקטי יפהפה לשימור. לא רק התאהבנו בסגנון הזה, אלא שהחלטנו "להדביק" גם את הקהילה באהבת היופי הנדיר והמיוחד של מבנים אלו - מבנים שיש להם נשמה, אופי וכריזמה סוחפת.
לפני מספר שבועות השקנו את הפינה "שבועי אקלקטי", בה אנו מציגים כול פעם מבנה אחד בן התקופה הזו, ומספרים לכם את סיפורו. עד היום נגענו בבית ביאליק, בית הפגודה, בית השגרירות הרוסית, ובית ספר אחד העם – ארבעה אייקונים תל אביביים.
השבוע אייקון תל אביבי נוסף – בית מלון גינוסר, המוכר גם בשם מלון בן נחום, בפינת הרחובות רוטשילד ואלנבי.

בית מלון גינוסר / מלון בן נחום:
בפינת שדרות רוטשילד 32 ואלנבי 118 ניצב לו המבנה רחב מימדים ונשוא פנים. קשה לחלוף על פניו ולא לשים לב אליו – הגודל, הקשתות, הכיפה שעל ראשו, והמיקום האסטרטגי שלו. היה זה מלון הפאר הראשון של תל אביב, וגם בחלוף כמעט 100 שנה המבנה המשומר עודנו משדר את אותה התחושה.
נתחיל בהתחלה. המלון הוקם בשנת 1921 על ידי איש העסקים שלמה פכטר, סוחר נעליים מסידני אוסטרליה, שגם היה היהודי הראשון שביצע עלייה לארץ ישראל לאחר מלחמת העולם הראשונה. את המבנה תכנן האדריכל יהודה מגידוביץ, כן – גם בו נתקלנו באחד הפרקים הקודמים, זהו אותו מגידוביץ שגם תכנן את בית הקונסוליה הרוסית בהמשכה של שדרת רוטשילד. אלא שראשית הבניין נגעה גם בטרגדיה, כאשר פכטר נפטר מצער על מות ביתו במהלך נסיעה לחו"ל, וכלל לא זכה לראות את השלמת המבנה עליו כה חלם.
נתאר לכם את המבנה והאקלקטיות שבו – את המבנה ניתן לחלק לשניים: החלק האחד הפונה לשדרות רוטשילד שילב מרפסות מעוטרות בקשתות ענק בסגנון אדריכלי מזרחי-ערבי, ואילו החזית לרחוב אלנבי התאפיינה בקווים ישרים ומרפסות אירופאיות בסגנון קלאסי.
את שני האגפים מחבר בנקודת המפגש הפינתית מגדל מדרגות ובראשו כיפה בולטת בסגנון מזרחי.
חזרה להיסטוריה. בשנת 1922 החל להפעיל את המלון בקומות השנייה והשלישית איש עסקים בשם בנימין בן-נחום, שעל שמו קיבל המלון את כינויו "מלון בן-נחום". בתקופה זו כלל המלון 25 חדרי אירוח, טרקלין, חדרי מנוחה וקריאה, אולם אירועים וחדר אוכל.
במודעה שהתפרסמה בעיתון העברי "דואר היום" תואר המקום כ"בית אוכל, מלון ופנסיון ערוך ומסודר בטעם אירופי, בתיקונים הכי חדישים, מאור חשמלי, שח-רחוק, וכולי". כן, כן – במלון גנוסר/בן-נחום היו חשמל וטלפון כבר בראשית שנות ה-20 של המאה שעברה, כשמסביב עוד היו דיונות. עוד נכתב באותה מודעה כי "האורחים הנכבדים ימצאו בו: חדרים יפים, אויר צח, מאכלים טריים וטובים, כל מיני משקאות, ניקיון, שירות מדויקה (הערה: אנא עזרת הקוראים – אם מישהו מכיר ויודע במה מדובר – אנא כתבו באחת התגובות לפוסט זה) וכל הדרישות ההגייניות וגם מחירים נוחים. אולם יפה לחגים משפחתיים, נשפי פגישה, פרידה וכו". עוד הציע המלון שירות משלוחים – כן, משלוחי מזון, זו לא המצאה שלנו, עשו את זה בתל אביב כבר לפני 100 שנים, וכך נכתב במודעה – "מקבלים הזמנות לשלוח סעודות לביתו של המזמין".
בשנת 1933 נמכר המלון למשה (מוריס) בנין, קבלן ואיש עסקים מעשירי תל אביב, בן למשפחת בנין שמוצאה בעדן תימן. אביו היה מוכר כ"רוטשילד של עדן", על שום העושר הרב שצבר בעסקיו, שיש מי שמשווים אותם להיקף הנכסים שצבר רוטשילד.
בשנת 1936 נערך במבנה שיפוץ שכלל פתיחת חזית מסחרית לכיוון רחוב אלנבי, כשבמרפסת קומת הקרקע נפתח בית קפה "עטרה", שהפך עד מהרה למקום מפגש לאומנים ואנשי בוהמה תל אביביים. בנין ומשפחתו עברו להתגורר בקומה השלישית של המלון, שם הם השתכנו עד לשנת 1960, למעט בשנות מלחמת העולם השנייה ומלחמת העצמאות.
לאחר עזיבתה של משפחת בנין את המבנה הלך והדרדר, הלך והוזנח, איבד את צורתו החיצונית המקורית, והפך לבניין משרדים מרופט ושטח אחסון בלוי. אלא שאז התרחש הנס האישי של הבניין, זה היה בשנת 2005 כאשר נמכר המגרש הסמוך ברוטשילד 30 ואושרה הקמה של מגדל על אותו השטח. התנאי של עיריית תל אביב היה מימון שיפוץ מלון גינוסר הותיק. המלאכה הוטלה על אדריכלית השימור פרופ' ניצה סמוק שניצחה עליה עד לסיומה בשנת 2012.
בשנים האחרונות פעילים/ היו במבנה מספר עסקים, ביניהם: סניף של פיצריית טוני וספה, סניף של ג'פניקה, סטודיו לריקודים סלוניים, דאנס בר, מסעדה, משכן היוגה בהנהלת מירי וגלעד חרובי, ועוד.
בניין שקשה לא להתאהב בו – מאוד מומלץ להגיע ולראותו במו עיניכם.

ולסיום, אם יש מישהו שמתעניין בסגנון הזה של בתים – בתים בעלי אופי חזק – שגורמים לאנשים להתאהב בהם, אנחנו מזמינים אתכם לפינתנו השבועית "שבועי אקלקטי", ואנחנו גם מזמינים אתכם להספיק ולשמוע יותר על הפרויקט שלנו המצוי כמה מאות מטרים בלבד משם - במונטיפיורי 22, ממש עוד מעט מסתיים שלב השיווק...
כי בית זה לא רק למגורים, בית זה גם לנשמה.

 

לקריאת פוסט הפייסבוק לחץ כאן 

Whatsapp