מה הקשר בין פסח, קריסת Toys R Us בארה"ב, פרופסור דלה פרגולה ונדלן?
תישארו איתי – יהיה מעניין,
רובכם שמעתם על הקריסה של רשת הצעצועים Toys R Us בארצות הברית, מנכ"ל הרשת הטיל פצצה כאשר הודיע כי בחודשים הקרובים צפויים להסגר כול סניפי הרשת בארצות הברית – כ880 סניפים בהם עובדים כ30 אלף איש. כששמעתי את הידיעה בפעם הראשונה חלפה בראשי המחשבה שבטח מדובר בעוד קורבן לתחרות האכזרית שנוצרה במאה ה-21 בין החנויות - לזירות המסחר המקוונות של אמזון, עלי באבא ואחרים. אלא שאז נחשפתי למאמר מעניין בהארץ, המבוסס על תחקיר שהתפרסם בוושינגטון פוסט, ואשר מצא קשר ישיר בין הירידה בשיעורי הילודה בארצות הברית ובין הפחתה במספר הלקוחות של עסקים דוגמת Toys R Us, ואזהרה שהצמצום במספר הילדים יפגע בעוד חברות בעתיד.
החברה נתנה את הסימן לבאות בדו"ח השנתי האחרון שלה כאשר כתבה "רוב הלקוחות שלנו הם פעוטות וילדים. כתוצאה מכך הרווחים שלנו תלויים בשיעורי הילודה במדינות שבהן אנו פועלים". החברה ציינה כי בשנים האחרונות צנחו שיעורי הילודה במדינות רבות והאוכלוסייה בהן הזדקנה. "לירידה העקבית והמהותית במספרי התינוקות והילדים במדינות אלה עלולה להיות השפעה שלילית על הרווחים שלנו". נתונים אלה קיבלו אישור מהנתונים הרשמיים של הרשויות האמריקניות שהראו כי שיעורי הילודה בארה"ב צנחו בעקביות מאז שנת 2000, והגיעו לשפל ב-2016, השנה האחרונה שיש עליה נתונים. בשנה זו היו 12.2 לידות על כול אלף איש, בהשוואה ל-14.2 בשנת 2000. בוושינגטון פוסט הסבירו כי Toys R Us היא הראשונה לספוג את ההשלכות של הירידה בילודה האמריקאית, אם כי זהו רק עניין של זמן עד שהבעייתיות בשיעורי הילודה הנמוכים יפגעו בחלקים אחרים בכלכלה. הדור הקטן של הילדים, שצורך פחות צעצועים מבעבר, יהפוך ברבות השנים למבוגרים, שיצרכו פחות ויניעו פחות את הכלכלה. אם נדרשת דוגמא לבעייתיות הזו ניתן לראות אותה בכלכלה היפנית שחוותה תהליכים דומים, והכלכלה שלה עדיין מדממת לנוכח ההשלכות של הירידה בשיעורי הפריון והזדקנות האוכלוסייה.
ובישראל... התמונה שונה לחלוטין. את התורים בחנויות הצעצועים חווה כול מי שנכנס לחנות כזו, בימים האחרונים במיוחד. הסיבה לכך היא שבישראל שיעורי הילודה הם מהגבוהים בעולם. למעשה, ישראל היא המדינה בעלת שיעור הילודה הגבוה ביותר בין 100 המדינות המפותחות בעולם – אישה ישראלית יולדת בממוצע מעט יותר מ-3.1 ילדים. נכון לשנת 2016 עמד שיעור הילודה הממוצע בעולם על 2.42 ילדים לאישה. בארצות הברית לשם השוואה, נולדים לכול אישה 1.87 ילדים בממוצע. בישראל נכון לשנת 2016 מספר הלידות ל-1000 איש עמד על 21.3 (מול 12.2 בארה"ב). פרופסור סרג'יו דלה-פרגולה (זה השם בדיוק...), דמוגרף וראש המכון לשעבר ליהדות בת זמננו של האוניברסיטה העברית, הסביר בראיון ל-YNET כי "הממוצע הישראלי הוא גבוה ביחס לעולם גם בגלל שכבת אוכלוסייה מסורתית גדולה, אבל זהו רק הסבר חלקי. גם אם נחסיר מהממוצע את האוכלוסייה החרדית, הפריון בישראל הוא הגבוה ביותר במדינות המפותחות."
שיעורי הילודה הגבוהים בישראל ישפיעו בהמשך על ריבוי האוכלוסייה. אם בסוף שנת 2017 עמדה אוכלוסיית ישראל על 8.7 מיליון תושבים, הרי שלפי הערכות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה היא צפויה להגיע ל-10 מיליון תושבים בסוף שנת 2024, ל-15 מיליון תושבים בסוף 2048, ובסוף תקופת התחזית, בשנת 2065 היא צפויה להגיע ל-20 מיליון תושבים.
הכול טוב ויפה – אבל איך כל זה קשור לנדלן?
התשובה פשוטה. כל אותם ילדים שנולדים היום יצטרכו ביום מהימים לגור בדירות משלהם, ובשביל שזה יקרה צריך לבנות הרבה דירות. כמה? הרבה מאוד. על פי התוכנית האסטרטגית לדיור שהכינה המועצה הלאומית לכלכלה, ואושרה שנה שעברה על ידי הממשלה, כדי לספק את צורכי האוכלוסייה עד לשנת 2040 יש לבנות עוד כ-1.5 מיליון דירות. על פי המועצה הלאומית לכלכלה כדי לספק כמות כזו של דירות יש ליצור תכניות ובהן פוטנציאל לבניית 2.6 מיליון דירות, זאת משום ששיעור גדול מהתוכניות כלל אינו מגיע לכדי מימוש. אלא שלאחרונה חשף כלכליסט כי בצנרת התכנון נמצאות כיום 970 אלף דירות בלבד.
ומה המשמעות?
המשמעות המרכזית היא שדירות בישראל יהיו מוצר המצוי במחסור. דירות נמצאות במחסור כבר היום – זו הסיבה המרכזית לעליות המחירים בעשור האחרון – אלא שהמגמה הזו רק תלך ותחריף בשנים שיבואו. הן בגלל העלייה המהירה בכמות האוכלוסייה, והן בגלל הקושי של המדינה לספק את הביקושים לדירות.
עכשיו כשמגיע החג, שחירות ועצמאות הינם אחד הסמלים המרכזיים שלו – אני קורא למי שמתכנן את לעשות את הצעדים לקראת עצמאות כלכלית ואישית משלו – לבדוק, להבין, לנתח, לחשוב ולהסיק את המסקנות...
אז חג פסח שמח!! חג של צמיחה, לבלוב, ופריחה!! הרבה הצלחות!! וחופשה נעימה!!