העולם כמרקחה – נגיף משתולל מסביב לעולם, בורסות העולם בצניחה חופשית, ריביות יורדות, ועוד – ואנחנו... אנחנו בפינה נוספת של "כהנר מודד את המדד" – ניתוח מחירי הנדל"ן מרץ 2020.
אז מה היה לנו?
מדד ראשון שמתפרסם בעידן נגיף הקורונה, אלא שהנתונים אליהם מתייחס מדד הדירות הוא לחודשים דצמבר 2019 – ינואר 2020 – וזה אומר שאנחנו עדיין לא רואים את השלכות התפשטות הנגיף על שוק הנדל"ן בישראל.
מה אנחנו כן רואים?
1. עליית מחירי הדירות בשיעור 0.8% בחודשים דצמבר 2019 – ינואר 2020 ביחס לחודשים נובמבר 2019 – דצמבר 2019.
2. במהלך 12 החודשים האחרונים מחירי הדירות עלו בשיעור 4% - עליית מחיר משמעותית לכול הדעות.
3. תל אביב במהלך 12 החודשים האחרונים נתנה אפילו אקסטא של עליות מחיר בשיעור 6%.
4. גם מחירי הדירות החדשות עלו בשיעור 1.1%, זאת למרות שתת-הענף הזה כלל בתוכו סבסוד של למעלה מ-40% מכלל העסקאות בדמות "מחיר למשתכן".
מה עוד פרסם הלמ"ס השבוע?
בסיכום השנתי לשנת 2019 של התחלות וגמר הבנייה בולטים נתונים נוספים וחשובים יותר:
1. כמות התחלות הבנייה בשנת 2019 עמדו על 50,830 דירות, ירידה של 2.2% בהשוואה לשנת 2018 (51,950).
2. כ-20% מכלל הדירות שהחלה בנייתן בשנת 2019 היו במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן".
3. הירידה בכמות התחלות הבנייה נמשכה לכול אורך המחצית השנייה של העשור האחרון. ביחס לשנת 2016 (56,520) אנו מצויים כבר בירידה בהיקף 10% בהתחלות הבנייה.
עוד לפני נגיף הקורונה אנחנו רואים בשנים האחרונות שממשלת ישראל חנקה את הפעילות בשוק הנדל"ן,
וזו לא יכולה להיות בשורה טובה.
למה?
כי אנחנו רואים את הגרפים – מצד אחד עליות מחיר, ומצד שני התכווצות בהיקפי הבנייה. מי שעיניו בראשו מבין שהקשר בין שני הנתונים הללו אינו מקרי.
ואיך כל זה קשור לקורונה הארורה?
ובכן, הקשר הדוק למדי. כי עם כל הצער בעקבות מצב החירום שחווה ישראל והעולם בעקבות התפשטות מגיפת הקורונה, הרי שההשפעה של המצב תהיה בטווח הארוך רק על צד ההיצע, ואנחנו נראה קושי גדול יותר לשמור אפילו על היקפי הבנייה הנוכחיים לנוכח השלכות מדיניות הבידוד והסגר. מאידך הביקושים אולי נכבשים בעת הזאת, ואולי אין חשק לקנייה או מכירה של נכסים בעת כזו של אי וודאות, אבל הביקושים גדלים, והם ימשיכו לגדול, ככול שיימשך הגידול באוכלוסיית המדינה.
אז מה עושים?
מנצלים את הסיטואציה הזו כדי להיכנס לשוק. סוחרים ממולחים יודעים להיכנס לשוק דווקא כאשר שאר הלקוחות נמצאים במנוסה ממנו, ואחרים בחשש להיכנס אליו. הם יודעים שזו העת "לצוד" הזדמנויות.
כן, דווקא עכשיו אני ממליץ להיות עם אוזניים כרויות, נפש חפצה, וקור רוח.
לסיכום –
הורציוס, המשורר הרומאי בן המאה ה-1 לפנה"ס, אמר "כאשר דרך החיים תלולה, זכור נא להיות בעל דעה צלולה" - עצה טובה שכדאי לאמץ גם למאה ה-21 לאחר הספירה.
בריאות.
לקריאת פוסט הפייסבוק לחץ כאן